Wandelpin Blog

Langs oude vervallen kerken en olijfgaarden

Tijdens onze vakantie zijn wij op een camping net boven Rovinj. Rovinj is een bekende Kroatische badplaats maar heeft veel meer. Dat vertelde ik al in mijn blog over het mooie stuk natuur maar ook vanuit de camping maakte ik een heerlijke wandeling langs oude vervallen kerken, olijfgaarden en nog veel meer.

Start vanaf de camping

De welbekende app Komoot hielp mij bij het voorbewerken van deze route. Als de route dan klaar is wil dat nog niet zeggen dat hij ook wandelbaar is maar op een kleine aanpassing na kon ik heerlijk wandelen. De wandeling is ongeveer 12 kilometer en gaat van de camping naar cultuur / historie door de natuur langs het toeristische deel. Via de natuur wandel ik terug naar de camping.

Mijn wandeling begint wat onzeker omdat ik best veel langs de drukke wegen wandel. Wij vinden de wegen al niet echt geschikt voor fietsers en dus ook niet voor wandelaars. Ik moest dus extra opletten maar om ergens te komen is het soms noodzakelijk om toch even dat minder fijne stuk te bewandelen.

Na een kleine 1,5 kilometer ga ik de natuur in. Omdat het net als in Nederland niet altijd zo is dat je alleen over asfalt loopt accepteer ik dat hier ook. Toch is het niet vervelend hoor, ik zie heel veel druivenstruiken en olijfbomen. Allemaal netjes in de rij en allemaal mooi groen.

Voor  een kraampje waar de lokale specialiteiten zoals drankjes en olie kunt kopen ga ik een pad op waar ook veel mountainbikers hun weg vinden. Er is geen gemarkeerde wandelroute maar er zijn wel verschillende gemarkeerde mountainbike routes. Mountainbikes kun je hier op veel plekken huren en ze zijn bijna allemaal met accu.

In een mooie stenen muur zie ik een klein nisje in de vorm van een kapelletje. Er staan 2 stenen in en er ligt wat stro in. Je kunt met je eigen verbeelding daar iets van maken. Voor mij is het een mooie plek om een nieuwe Camino Wandelpin te fotograferen.

Kleur en prikkels

Langs de route veel kleur van heel veel bloeiende planten en bermbloemen. Ook zie ik een grote bloeiende cactus. Wat me ook heel erg opvalt en niet alleen op deze plek maar eigenlijk al vanaf dat we in Kroatië zijn aangekomen dat er veel vlinders zijn. Misschien zie ik dat nu meer omdat ik meer geïnteresseerd ben in de natuur sinds ik actief wandel (2018) maar het kan ook “een goed” vlinderjaar zijn.

Op deze plek zie ik een grote vlinder die geniet van de lavendelsmaakjes. Ik probeer onderweg nog heel vaak een vlinder te fotograferen maar dat wil maar zelden lukken.

Kerken

Bij het maken van deze wandeling wist ik dat ik langs 2 oude kerken zou komen waarvan er van 1 alleen nog resten zijn. Deze kom ik als eerste tegen. Er staan nog 3 muren overeind en in één van de muren is een prieeltje gecreëerd. In de stenen wanden die langs het wandelpad staan zie ik ook enkele nisjes met verschillende invullingen.

Kort na de eerste kerk kom ik bij de 2e kerk die nog compleet is maar waar wel veel afval ligt. Jammer want daar staat ook een bankje en een prullenbak. De prullenbak is helemaal vol dus wordt blijkbaar de troep er maar langs gegooid. Daar waar ik sommige delen echt super mooi vind is dat dan wel jammer.

Ik kan de kerk niet in, voor de entree zit een metalen hek waar ik wel doorheen kan kijken en ik dan ook een foto kan maken. Als ik wegloop vallen me de hoge cipressen op, wat zijn dat toch charmante bomen die allure uitstralen.

Koffie- en toiletpauze

Als ik ruim over de helft ben kom ik in het toeristische deel. Het begint bij enkele baaitjes, dan kan ik even koffie drinken wat ik eigenlijk alleen maar doe omdat ik even naar de toilet wil.
Ik bestel koffie en frisdrank. Het is blijkbaar een sjieke zaak want men kijkt me nogal vreemd aan als ik met mijn pet, wandelschoenen en een bezweet hoofd aankom.
Het maakt mij niet uit, als ik maar naar de toilet kan.

Na de koffie kijk ik mijn ogen uit naar het luxe hotel en een strand wat gemaakt is van allemaal plateaus. Hier gaat de route een beetje de hoogte in om een geweldig uitzicht te krijgen op een uitkijkpunt. De palen met tekst wijzen me de weg (komoot ook want die tettert al de hele wandeling tegen me, ga links, ga rechts, loop 400mtr rechtdoor….)

Na dit prachtige punt wandel ik weer naar beneden en kom ik op het strand van camping Amarin. Wat een drukte, zo anders dan bij ons. Ik wil hier graag snel doorheen om weer terug te gaan de natuur in. Ik lees aan het eind van de camping dat de natuur voor de bijen is. Heerlijk toch, laat de beestjes lekker zoemen en doen wat ze graag doen, alle bloemen bezoeken.

Leuke doorkijkjes

Via een mooi pad wandel ik langs allerlei kleine baaitjes. Bij een stukje natuur waar de natuur weer even natuur is en niet wordt gedomineerd door de toeristen zie ik een prachtig blauwe zee waar ik ook een foto van wil maken. Op een rots staat een dode tak die helemaal wit is. Ik wil daar graag een foto van maken. Als ik via de zoeker het mooiste plaatje probeer te maken zie ik dat er FKK zwemmers zijn. Zal hierdoor toch even op het kader moet passen dus.

Het laatste stuk loop ik langs 2 horecaplekken die in mijn ogen onmogelijk zijn om met de auto te bereiken. Ik zie heel veel geparkeerde auto’s en ben blij dat ik er niet veel tegenkom op die droge wegen.

Vlak voor ik weer naar de camping wandel kom ik aan de andere kant uit van het stukje natuur waar we elke dag naar kijken. Dit stukje natuur blijkt uniek te zijn. Het is uniek omdat het is gelegen in een beschermd natuurgebied, met een zeldzaam zee gras . Ook is het het zoetste en helderste stukje zee van de Adriatische zee (volgens informatie op het internet).

Wat ons opvalt is dat er veel watervogels zijn, de zwaluwen scheren en laag overheen. Ook zien we de zwaluwen in de drap pikken wat voor  rode snuitjes zorgt. We zien er geen vis en ook in de zee zien we weinig vis.

Het was een mooie wandeling met veel vlinders en nog een gele vogel die laag over me heen vloog. Thuis (bij de caravan) heb ik het opgezocht en ik denk dat het een Zwartkopgors was.
Jammer dat hij niet even bleef zitten voor de foto.

Zoals je wellicht wel hebt gemerkt op mijn website is Kroatie ons favoriete vakantieland. We komen hier al vanaf 2009 en hebben al verschillende plaatsen bezocht in voornamelijk Istrië. In 2022 zijn we op het eiland Krk geweest. Bloggen over Kroatie doe ik pas 2 jaar, ik heb dus lang niet alles beschreven, wellicht komt dat ooit nog wel. Wil jij meer lezen over mijn wandelingen van de afgelopen 2 jaar kijk van op mijn verzamelpagina van de wandelingen in Kroatië

Aanvullende info

Wandelperiode:
Ik liep hier in juni 2023
Onze foto’s:
Al onze foto’s zijn zelf gemaakt. We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken de foto’s in onze blogs niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Markering:
De route is niet gemarkeerd. Je kunt hem bewandelen via Komoot, daar hebben wij hem opgeslagen
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Komoot
Nog meer Kroatië
Meer lezen over mijn wandelingen in Kroatië, klik hier.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print