Wandelpin Blog

Mooiste Routes | over de Dikkenberg | Wellerlooi

Wandelen naar de Dikkenberg en terug. In Noord-Limburg start deze wandeling op Landgoed de Hamert. Dit landgoed maakt deel uit van Nationaalpark de Maasduinen. Op de startplek is een horeca locatie en voldoende parkeermogelijkheden.

Geldernsch-Nierskanaal

Met mijn rugzak op vertrek ik naar het snelstromende water. Ik wandel hoog langs het Geldernsch-Nierskanaal. Vanaf de hoogte, tussen de bomen door kan ik het water goed zien en bovenal met enige regelmaat ook horen. Als ik een stukje onderweg ben zie ik allemaal metalen staven uit de grond steken. Ik loop er naartoe en zie dat het een oude wegblokkering is. Dit staat ook op één van de palen, het is neergelegd ter verdediging in de tweede wereldoorlog. Het ziet er wat verwilderd uit maar het lijkt op een Aspergeversperring zoals ik wel eerder tegen ben gekomen.

Aspergeversperring

Tijdens mijn wandeling over het Westerborkpad kwam ik deze ook tegen, toen heb ik het opgezocht en nu herken ik het direct. Zo zie je maar, je leert altijd weer meer, bent nooit te oud om te leren ook tijdens een wandeling.

Gedenkplek

Deze wandeling kun je volgen door de route uit te printen of op GPS. Ik ben fan van GPS, gewoon luisteren en niet lezen, een boekje of papieren vasthouden. Als de GPS zegt dat ik rechtsaf moet ga ik toch even links want een groot kruis vraagt mijn aandacht.
Deze omgeving is mij niet onbekend (mijn schoonouders wonen een dorp verder en we gingen hier vaak wandelen met de honden) en ook het kruis geeft herkenning. Toch loop ik er even naartoe want ik zie een bord en wil graag weten wat er op staat.

Meneer met spijkers

Het kruis herinner ik mij van een wandeling met een dikke buik en een zoon die heel hard wegrent. Mijn dikke buik kwam omdat zoon 2 erin zat (geboren in mei 2000) en mijn rennende zoon kwam omdat hij op school had geleerd (paasperiode) dat er aan het kruis een meneer hangt met spijkers in zijn handen en voeten en dat vond hij eng (hij was toen 5jaar oud). Van deze herinnering krijg ik een glimlach op mijn gezicht en wandel ik verder.

Van het bord heb ik een foto gemaakt en thuis gelezen waarvoor het kruis is geplaatst. Het had niks met die meneer met spijkers te maken maar met de gevallenen in de tweede wereldoorlog

Grafheuvels

De bordjes en paaltjes vertellen dat ik bij een archeologisch monument ben aangekomen. Ik loop de Trappenberg berg en geniet van het uitzicht. De Trappenberg is één van de grafheuvels en mag je met respect bewandelen. Onderweg naar de Dikkenberg zie ik veel water en kom ik langs een huisje waar in een andere periode de bijennesten staan. Nu is het leeg en een mooie plek om even iets te drinken.

Vogeluitkijkpunt

Ik wandel langs verschillende vennen en zie dat ik als ik door een klaphekje ga ik bij een vogeluitkijkpunt kom. Bij aankomst open ik de deur waar 2 gefocuste vogelaars zitten. Omdat ik alleen maar wil kijken maak ik de deur in stilte weer dicht en maak ik enkele foto’s vanuit een doorkijk naast de vogelhut.

Dikkenberg

Deze ligt op de midden van de route en geeft mooie vergezichten. Deze “berg” loop je niet op maar passeer je al stijgend tijdens je wandeling. Ergens in de midden staat een bankje waar ik mijn broodje eet en geniet van het mooie weer.

Na de Dikkenberg wandel ik verder, onderweg naar de Maas. Heerlijk struinend tussen de dan nog kale bomen waardoor de blauwe luchten heel goed zichtbaar zijn

De Maas

Om bij de Maas te komen moet je eerst de drukke rijksweg oversteken. Geen probleem, neem de tijd en er is altijd wel een moment dat je veilig kunt oversteken. Ook deze stukken horen in een mooie wandeling, dat is onze infrastructuur en horen bij ons Nederland

Aan de Maas kan ik alleen maar glimlachen. Het eerste deel loop ik over de dijk en kijk ik vanuit de hoogte naar de maas. Het tweede deel loop ik in de uiterwaarde van de Maas, kom ik  andere wandelaars tegen en ga ik even echt dicht langs de Maas wandelen want dat kan lang niet overal en hier wel.

Na een kleine 2 kilometer is de wandeling bijna op zijn eind, steek ik de rijksweg weer over, loop ik nog een stukje door de bossen voor ik bij mijn auto terug ben. Ik liep bijna 14 kilometer door de mooie Maasduinen en langs de Maas

Wandelpin Mooiste Routes

Weetjes op een rij
Deze wandeling kun je terug vinden op de website van De Mooiste Routes.nl
Wandelperiode
Ik liep hier in april
Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Lees ook.....

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print